Fargerike gulrøtter fulle av betakaroten
Betakaroten er et næringsstoff som tilhører gruppen karotenoider.

Betakaroten

Også kjent som:
Provitamin A
Les mer

Om

Mange har hørt om det, men få vet hva det egentlig er. Vi snakker selvfølgelig om betakaroten! Et stoff som etter hvert er kjent av unge og gamle over hele landet.

Har du hørt mye om betakaroten, men enda ikke prøvd det selv? Eller kanskje har du prøvd produkter som inneholder dette stoffet, men har spørsmål om dets bruk og virkning? Da kan denne betakaroten-guiden være til hjelp og nytte!

Hva er betakaroten?

Betakaroten er et næringsstoff som faller inn under kategorien karotenoider. Enkelt sagt består betakaroten av en gruppe fettløselige røde, gule og oransje fargestoffer som finnes naturlig i en rekke forskjellige planter.

Noen av stoffene kan omdannes til A-vitamin i kroppen, og naturlig betakaroten er faktisk det kraftigste forstadiet til A-vitamin som finnes i matvarer.

Betakaroten fungerer også som en kraftig antioksidant - noe som er en av grunnene til at dette stoffet er gunstig.

Hva gjør betakaroten?

1. Omdannes til vitamin A

Betakaroten blir delvis omdannet til A-vitamin etter at det er blitt tatt opp i kroppen. A-vitamin bidrar til bedre syn og hud, akkurat som det er viktig for våre slimhinner, fosterutvikling hos gravide, vekst og vårt immunforsvar.

Kanin med briller
Har du hørt at kaniner ikke bruker briller fordi de spiser så mange gulrøtter ..? Det er i hvert fall sant at betakaroten, som omdannes til A-vitamin, er viktig for synet.

Her er noen av betakarotenens viktigste egenskaper:

  • Bidrar til omdannelsen av A-vitamin i kroppen.
  • Bidrar til å opprettholde god øyehelse.
  • Bidrar til å opprettholde god hudhelse.
  • Bidrar til god hjernehelse.
  • Er bra for immunforsvaret.
  • Bra for slimhinnene.

Nyere forskning har også vist at stoffet kan ha en gunstig effekt på kroppen på flere andre måter, for eksempel ved eksem, en sunn hjerne - eller en gyldenbrun farge!

Hvordan det? Les videre ...

Brun hud

2. Gir litt ekstra farge

Har du kanskje hørt at man får brun hud av betakaroten? Svaret er både ja og nei.

Hvis du inntar nok betakaroten over tid, kan huden din se litt brun ut. Fargen skyldes at betakaroten er et pigment, og når vi spiser det i store mengder, blir det lagret i fettet i underhuden.

3. Kan hjelpe mot eksem

De siste årene har det blitt utført flere forskjellige kliniske forsøk med betakaroten. Her har undersøkelser vist at stoffet for noen også kan ha en positiv effekt på visse former for atopisk dermatitt, som er en type eksem. Noen bruker også stoffet til å lindre eller forebygge solbrenthet.

Det tyder på at betakaroten faktisk reduserer noen av våre immunologiske og inflammasjonsrelaterte signalstoffer, som kan bidra til hudeksem.

Annen forskning har til og med indikert at betakaroten kan være bra for hjernens helse og hukommelse.

Hva er gode kilder til betakaroten?

Betakaroten finnes helt naturlig i mye av maten du spiser hver dag. Grønne bladgrønnsaker, gulrøtter og andre fargerike frukter, planter og grønnsaker er gode kilder.

En appelsinjuice full av betakaroten
Du kan ofte kjenne igjen frukter og grønnsaker med betakaroten på den kraftige oransje fargen.

Eksempler på matvarer som er rike på betakaroten:

  • Gulrøtter
  • Søtpoteter
  • Butternut squash (flaskegresskar)
  • Brokkoli
  • Spinat
  • Papaya
  • Rød paprika
  • Aprikoser
  • Mango

Å spise et sunt kosthold med mye fargerike frukter og grønnsaker er den beste måten å få i seg betakaroten på. De fleste friske mennesker får dermed et tilstrekkelig nivå av dette viktige næringsstoffet.

Men det er ikke alle som kan eller vil spise denne typen mat. I så fall blir det vanskeligere å få nok av stoffet.

Heldigvis finnes det også gode produkter og kosttilskudd som enkelt kan gi deg den mengden betakaroten du trenger.