Hårtap kan være en skremmende opplevelse for mange. Hvordan vi ser ut på håret har for mange en stor kosmetisk betydning. Når hårtapet rammer kan det i stor grad påvirke selvfølelsen, livskvaliteten og mange blir redde for at det er noe alvorlig som er galt med helsen.

Sannheten er at det er flere faktorer som kan forårsake hårtap hos kvinner. Det er nødvendigvis ikke farlig, og det finnes ting du kan gjøre med hårtapet.

Visste du?

  • Håret på hodet vokser cirka 0,35 millimeter i døgnet!
  • Vi mister cirka 100 hårstrå i løpet av et døgn
  • I perioder kan man miste mer hår, og det kan være en naturlig årsak til det
  • 30 prosent av kvinner og menn under 30 år lider av hårtap

De fleste vil i perioder oppleve at de mister mer hår en ellers, og det er som oftest ikke grunnet alvorlig sykdom. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva hårtapet kan skyldes, og hvordan du kan stimulere hårveksten igjen.

Les mer om hårets ulike vekstfasene her (LINK)

Dette påvirker hårtap!

Stress – Ernæring, vekttap og slanking – Hårfarge, bleking og varmebehandling – Amming og graviditet – Genetikk, medisiner og sykdom

(trykk på lenker for å komme til de ulike avsnittene)

1. Stress

De fleste av oss har kjent stress på kroppen. Det er for mange en hektisk hverdag som skal sjongleres, og de fleste ønsker å lykkes på de fleste arenaer hva gjelder jobb, skole, trening, kjærlighet, familie og venner. Kanskje du er en av de som i tillegg setter høye krav til deg selv? Eller føler på høye krav og forventninger fra omverden? Om du lever med stress over en lang periode kan det være skadelig for kroppen.

Bekymringer, negative tanker og langvarig stress aktiverer signaler mellom hjerneceller som igjen påvirker kjemiske forandringer i kroppen. Stress påvirker hormonproduksjonen og fører til at kroppen blant annet produserer mer kortisol. De fysiologiske og kjemiske endringene i kroppen kan dermed påvirke ditt hår, og føre til hårtap.

Om du mistenker hårtapet skyldes stress er det flere ting du kan gjøre. Først og fremst må man sørge for å senke stressnivået til den grad det er mulig. Konsentrer deg om det du kan endre og aksepter det du ikke kan påvirke. Aksepter at du ikke kan strekke til i like stor grad på alle arenaer i livet. Det finnes i tillegg mange gode avspenningsteknikker, yoga og meditasjon.

Du vil antageligvis også oppdage at håret vokser gradvis ut igjen. Håret som vokser ut er nytt og friskt, dermed trenger det den beste pleien du kan gi. Hårpleie starter fra innsiden, og nok påfyll av vitaminer og mineraler er alfa omega. (Les mer om vitaminer for håret her). Riktig påfyll av vitaminer og mineraler kan også føre til at håret vokser fortere ut igjen.

2. Ernæring, vekttap og slanking

De fleste er klar over at kosthold i stor grad påvirker utseendet. Følger man en diett med mange restriksjoner eller slanker seg kan dette påvirke kvaliteten på håret og hårtap, i tillegg til hud og negler. Håret er kroppens minst viktigste vev, derfor får håret bare de næringsstoffene som er igjen i kroppen etter at de viktige organene har fått sitt.

Kan kostholdet mitt være skyld i hårtap? Vegetarianere og veganere er en gruppe som kan være utsatt når det gjelder å ikke få i seg nok B-vitaminer. I tillegg kan de rammet av spiseforstyrrelser oppleve hårtap på grunn av vitamin mangel. En stressende hverdag kan også føre til at man ikke er like påpasselig med kostholdet som ellers. Slankere kan også oppleve hårtap.

Det absolutt viktigste du kan gjøre om du mistenker hårtapet kan skyldes kostholdet er å fylle på med de vitaminer og mineraler kroppen trenger. B-vitaminer er lenge vært kjent som et skjønnhetsvitamin for hår, hud og negler. (les mer om Bvitaminer for håret her LINK) I tillegg kan mangel på sink og D-vitamin føre til hårtap.

3. Hårfarge, bleking og varmebehandling

Dersom håret ditt er slitt og brekker lett kan dette føre til at hele manken oppleves tynnere. Slitasjen kan skyldes kjemisk behandling som hårfarge eller bleking. I tillegg er rettetang, krølltang og hårføner en stor påkjenning for håret. Selv om håret kanskje ser sunt ut den dagen du retter det ut, sliter den termiske behandling på håret og gjør at hårstråene brekker lettere. Dersom hårstråene brekker mister en mer hår enn vanlig og håret oppfattes tynnere.

Hva kan du gjøre? Det som allerede er slitt kan man gjøre lite med. Flisete tupper bør klippes slik at de ikke spiser seg oppover og håret blir enda tynnere. Forebygg matt, slitt og livløst hår ved både pleie fra utsiden og innsiden. Husk å alltid bruke varmebeskyttende spray. Ta godt vare på det nye håret som vokser ut.

4. Amming og graviditet

Kvinnekroppen er i stor endring under svangerskapet. Hormonelle endringer og stress kan føre til håravfall i etterkant av graviditet. Det vanligste er å miste litt hår rundt hårfeste, derav den såkalte ammeluggen. Man kan også oppleve forandring i hårfarge og struktur i håret. Håret kan se tynt ut, fjone seg og man kan få en såkalt ammelugg.

Det vanligste er mindre røyting under selve graviditeten og mer i etterkant. Endringen inntreffer som oftest etter barnet har kommet til verden da østrogennivået hos kvinnen faller. Håret vil altså bli påvirket i stor grad etter graviditeten, det kan bli tynt og nye hår vokser ut, og du har nå en ny sveis med babyhår og ammelugg. Selve ammingen krever også masse energi og næring fra kvinnens kropp.

Håret vil vokse ut igjen! Det er viktig å få i seg nok vitaminer og mineraler. Ulike vitaminer kan stimulere hårveksten i høyere grad en andre. For eksempel B-vitaminer og deriblant «skjønnhetsvitaminet» biotin. (LES MER OM BIOTIN HER LINK)

5. Genetikk, medisiner og sykdom  

Det finnes også genetiske, medisinske og sykdomsrelaterte årsaker til at kvinner mister håret.

Genetisk betinget hårtap kan skyldes hormonnivåer. Hvis det er for store mengder av androgene hormoner i en kvinnes kropp kan dette føre til hårtap.

Ulike medisiner kan også ha hårtap som bivirkning. Mange kan oppleve å miste håret i behandling med cellegift. Hårtapet i seg selv er ikke farlig, og vil komme tilbake etter endt medisinsk behandling. Det er da viktig å gi håret den pleien det trenger når det vokser ut igjen.

Vitaminmangel, stoffskifteproblemer og autoimmune sykdommer kan føre til hårtap. Alopecia er en sykdom som fører til hårtap grunnet betennelsesreaksjon omkring hårsekkene, håret vil da falle av flekkvis og er ikke det samme som synkronisert hårtap (det vi kaller røyting). Hudproblemer i hodebunnen kan også føre til hårtap.

Synkronisert hårtap kan også  forekomme etter en episode med feber, operasjon, blodgivning eller stans i bruk av p-piller. Ved synkronisert hårtap vokser håret ut igjen.