For å få det håret du drømmer om er det lurt å ta en sjekk på om du behandler håret på best mulig måte. Kanskje er det din daglige rutine som holder deg unna målet om et vakkert hår?

 

Lær biologien om ditt hår for å påvirke det slik du vil!

 

Håret består av ulike vekstfaser, men det visste du kanskje allerede?

Hver hårsekk har et vekstmønster, slik at hvert hårstrå må igjennom de ulike fasene. Hårveksten er individuell, kan være etnisk og genetisk betinget, men også bli påvirket av ytre faktorer som stress, kosthold, medisiner og graviditet.

 

Vi deler hårets vekstfase inn i tre faser. Les mer om de ulike vekstfasene lenger ned på siden, og hvordan du kan påvirke de.

Visste du at?

  • Øyevipper og bryn automatisk slutter å vokse når de når cirka 2 centimeters lengde
  • Når vippehår faller ut vil det ta opp mot 100 dager før en fullvokst vipp er tilbake
  • Vipper og bryn påvirkes av aldring og ytre faktorer slik som håret på hodet, og kan bli kortere, tynnere og endre farge

Normalt har en person omtrent 100 000 til 150 000 hår, og vi mister mellom 30-100 hårstrå i døgnet. I perioder kan vil oppleve å miste mer hår en ellers. Du kan lese mer om hårtap her (LINK)

 

Et sunt hår kommer fra en sunn hodebunn!

Ta godt vare på hodebunnen din. Flass, eksem og andre hudtilstander i hodebunnen kan påvirke din hårvekst.

Hodebunnsmasasje kan øke tilførselen av blod og dermed næring til hårsekkene og stimulere hårvekst. Les mer her om hvordan du kan ta godt vare på din hodebunn (LINK).

 

Hårets vekstfaser deles gjerne i tre faser

  1. Anagene fase

Dette er den aktive vekstfasen i hårsekkene. I denne fasen vil håret vokse cirka en cm i måneden. Omtrent 90% av hårfolliklene befinner seg i denne fasen. En hårfollikel er hårsekken hårstrået vokser ut i fra. Vekstfasen varer mellom tre og sju år.

 

Mesteparten av ditt hår er derfor i en vekstfase. Sørg for å fyll på med all næring kroppen trenger for å få et glansfullt og friskt hår. Håret forsynes sist med næringsstoffer fra kroppen da det er et dødt vev og andre viktige organer prioriteres først. Mangel på vitaminer, spesielt B-vitaminer (LINK), sink eller jern vil kunne påvirke hårveksten.

 

  1. Katagene fase

Etter den anagene fasen vil den katagene fasen inntreffe, dette er hvilefasen. Bunnen av hårsekken vil nærme seg hudens overflate. Veksten stopper, og hårsekken går inn i neste fase. Håret slipper tak i hårroten ved å fjerne blodstrømmen av folliklen til håret, det får derfor ikke mer næring. Omlag 1 % av håret befinner seg i denne fasen.

 

  1. Telogene fasen

Den teologene fasen varer i omtrent 100 dager. I løpet av denne fasen vil det gamle håret falle ut. Om lag 10% av håret befinner seg normalt i denne fasen. Til tider kan vi oppleve at mye av håret er i denne fasen og vi mister mye hår. Les mer om dette fenomenet lenger ned.

 

Hårfolliklenes vekstfase er delvis synkroniserte. Dette vil si at flere av hårsekkene og håret som vokser ut fra de befinner seg i samme vekstfase. Dette kan føre til perioder med store håravfall,slik er det både hos dyr og mennesker. Økt håravfall for en periode kalles telogent håravfall. Dette kan også sees etter fødsler, eller store påkjenninger som skader, alvorlig sykdom og store operasjoner. Ler mer om hårtap her (LINK)

Håravfallet vil ofte komme omtrent 100 dager senere da påkjenningen fører hårfoliklen fra anagen fase (vekstfase) til katagen fase (hvilefase) som varer en viss periode før telogen fase inntreffer og håret detter av.

 

Som vi ser er det mye som kan påvirke hårets vekstfaser. Sørg for å få i deg de næringsstoffene som er nødvendig for optimal vekst. I Chewbear hair får du anbefalt daglig inntak av B-vitaminer, blant annet skjønnhetsvitaminet biotin (LINK), i tillegg til sink, jod og vitamin D. To tyggebjørner er nok, og det smaker godt!