Betakaroten – den store guiden

Har du hørt masse om betakaroten, men fremdeles ikke testet ut stoffet selv? Eller kanskje du har testet ut produkter med dette stoffet, men har noen spørsmål angående bruk, dosering og virkning? Da vil denne betakaroten-guiden kunne være til god hjelp og nytte!

Mange har hørt om det, men få vet egentlig hva det er. Vi snakker selvsagt om betakaroten. Et stoff som i dag er kjent blant unge og gamle over hele landet. Men hva er egentlig betakaroten, hvordan bruker man kosttilskudd med dette stoffet – og kan man få i seg for mye? I denne store betakaroten-guiden finner du svarene på alt du lurer på!

Hva er egentlig betakaroten?

Betakaroten er et næringsstoff som faller inn under kategorien karotenoider. Enklere sagt består betakaroten av en gruppe fettløselige røde, gule og oransje fargestoffer som man naturlig kan finne i en rekke ulike planter.

Noen av stoffene kan omdannes til A-vitamin i kroppen, og naturlig betakaroten er faktisk det aller kraftigste forstadiet til A-vitamin vi finner i mat. Betakaroten fungerer også som kraftige antioksidanter – og det er en av grunnene til at man utvilsomt har godt av dette stoffet.

Hva gjør betakaroten?

Mange lurer på hvordan betakaroten faktisk virker, og hva stoffet gjør for kroppen vår. Flere spør om man blir brunere eller får en dypere hudtone av stoffet. Her er svaret både ja og nei.

Betakaroten er som sagt en type fargestoff som kan lagres i huden, og dermed skape en gyllen farge. For mange vil man utvilsomt fremstå brunere – og det kan enkelt se ut som man har tilbragt dagen i sola dersom man inntar betakaroten regelmessig.

Dypere farge uten skadelige stråler

Likevel er det viktig å huske at dette er en annen type brunfarge enn den man får fra solen. Når vi eksponeres for sollys og UV-stråler produseres mer melanin og D-vitamin i huden, og selv om dette både kan være bra for deg og se vakkert ut, vil slike stråler også kunne være helseskadelige og skape en større risiko for hudkreft.

Ved et høyt inntak kan mange oppnå en strålende farge og vakker hud, uten å utsette seg for unødvendig soling eller skadelig UV-lys. Hvis du vurderer å ligge lenge i solarium før sommeren.

Kan hjelpe mot visse typer eksem

I nyere tid har det blitt utført flere forskjellige kliniske tester når det kommer til effekten av betakaroten. Her har studier vist at dette stoffet for noen også kan ha en positiv innvirkning på visse typer atopisk dermatitt, som er en form for eksem. Noen benytter seg også av stoffet for å lindre eller forebygge mot soleksem.

Dette indikerer at betakaroten faktisk reduserer noen av våre immunologiske og betennelsesrelaterte signalstoffer, som kan bidra til hudeksem. Annen forskning har til og med indikert at betakaroten kan være godt for hjernehelsa vår og hukommelsen.

Hvorfor er dette stoffet så viktig?

Da betakaroten er et stoff som kan bidra til omdannelsen av A-vitamin i kroppen, kan det være et viktig kosttilskudd å ta for flere grupper. Vitamin A bidrar nemlig til bedre syn og hud, samtidig som det er viktig for slimhinnene våre, fosterutvikling hos gravide, samt vekst og immunsystemet vårt.

Som sagt har også nyere forskning vist at stoffet han gange kroppen på mange andre måter, for eksempel når det kommer til eksem og en sunn hjerne.

Hvis du i tillegg ønsker en vakker hudfarge året rundt, uten å måtte ty til timevis med soling – som kan være skadelig, ligge i solsenger eller betale dyre dommer for selvbruning med kort varighet, jo da kan betakaroten være et viktig supplement for deg.

Hva hjelper betakaroten for?

Betakaroten har samtlige positive egenskaper. Dette er et stoff som blant annet:

 • Bidrar til omdannelsen av vitamin A i kroppen
 • Bidrar til å opprettholde god øyehelse
 • Bidrar til å opprettholde god hudhelse
 • Bidrar til god hjernehelse
 • Er godt for immunsystemet
 • Er godt for slimhinnene
 • Kan være positivt for gravide under fosterutviklingen

Samtidig vil nok også mange føle at betakaroten også hjelper på selvfølelsen og psyken dersom man sliter med hudproblemer eller bare ønsker seg en hud som ser sunn og frisk ut. Legger man grunnlaget tidlig, vil flere eksempelvis kunne gå sommersesongen i møte uten å føle at man har en vinterhud som ikke helt er klar for sterke solstråler eller bare legger.

Hvem bør ta betakaroten?

Mange ulike grupper mennesker kan ha godt av betakarotentilskudd. Først og fremst vil dette være et flott supplement for de som får i seg lite frukt eller grønnsaker. Uansett om man lider av matallergi eller intoleranser, er det nemlig ikke alltid like lett å spise variert og sunt. Da kan vitaminmangler oppstå – og det vil ha en negativ effekt på helsa. Sliter kroppen din for eksempel med å ta opp nok A-vitamin kan betakaroten hjelpe.

Ellers kan betakaroten også være nyttig for de med eksem, gravide (som selvsagt alltid bør rådføre seg med sin lege når det kommer til kosttilskudd), og mange tar betakaroten dersom de ønsker seg litt mer farge.

Hva er gode kilder til betakaroten?

Vi kan finne mange gode kilder til betakaroten i fargesterke frukter, planter og grønnsaker. Eksempler på den mest kjente maten som inneholder rikelig med dette stoffet kan være:

 • Gulrøtter
 • Søtpoteter
 • Brokkoli
 • Spinat
 • Papaya

Mange klarer å opprettholde et godt nivå ved å spise mye mat med fargestoffer som inneholder betakaroten. Likevel er det ikke alle som kan eller vil spise denne type mat. Da vil det være vanskeligere å få i seg nok av stoffet.

Heldigvis finnes det i dag gode produkter og kosttilskudd som enkelt kan gi deg den mengden betakaroten du trenger. Du trenger med andre ord ikke spise mat du tåler dårlig, eller tvinge i deg store mengder med grønnsaker du misliker – kun for å få i deg nok betakaroten.

Hvor mye betakaroten trenger jeg? (dosering/daglig)

Per i dag eksisterer det ingen bestemt RID-verdi for betakarotentilskudd. I ulike studier har man testet daglige doser på alt fra 15 til 180 milligram. Det skal mye til før man overdoserer dette stoffet, men et altfor høyt inntak kan likevel være helseskadelig – slik det er med det aller meste her i verden.

Selv om det ikke har blitt opprettet en øvre grense for inntak av betakaroten vil de fleste oppleve god nytte av en dagdose på omlag 6 milligram. Da får du både effekt av stoffet, samtidig som du ikke får i deg for mye av en god ting.

Kan barn ta betakaroten?

Det eksisterer ingen aldersgrense når det kommer til betakaroten. Barn og unge kan i visse tilfeller ha behov for kosttilskudd eller lignende preparater, men her er det viktig at man alltid velger produkt og dosering sammen med sin fastlege.

Er du svært ung, men ønsker å teste ut betakarotentilskudd? Snakk med dine foreldre, så dere sammen kan finne ut av hvilke produkter du kan teste, og hvordan dere skal teste de ut. Tar du som voksen kosttilskudd med dette stoffet, bør det oppbevares utilgjengelig for barn som ikke bruker det.

Hvem er det som trenger ekstra mye betakaroten?

Selv om mange kan ha god nytte av dette stoffet, er det visse grupper som kanskje har ekstra behov for det. Her er det naturlig å nevne de som kanskje ikke omdanner A-vitamin særlig godt i kroppen, og de som ikke får i seg variert kost med store mengder frukt og grønnsaker.

Du kan også nyte godt av betakarotentilskudd dersom du har hudplager som for eksempel eksem. Ellers vil folk som ikke kan være mye ute i solen kunne oppnå en fin farge ved økt bruk av dette stoffet.

Hvor mye betakaroten er nok?

Som sagt har det per i dag ikke blitt satt en øvre grense for anbefalt bruk av betakaroten. Derfor vil man ofte se ulike anbefalinger fra forskjellige kilder. Svært mange opplever god nok effekt dersom de får i seg omlag 6 milligram betakaroten hver dag, men for noen vil dette være for mye – mens det for andre vil være for lite.

Våre kropper og behov er individuelle. Det som fungerer godt for en søster, bror eller venn, vil ikke alltid gi samme effekt for deg. Når det kommer til betakarotentilskudd er det mulig å teste seg frem til man finner den dosen som fungerer best for en selv. Start med små doser, og jobb deg oppover. Pass likevel på at du ikke får i deg for mye, og snakk alltid med legen dersom du planlegger å inkludere et kosttilskudd i hverdagen din.

Hvor fort fungerer kosttilskudd med dette stoffet?

Svært mang som ønsker å benytte seg av kosttilskudd vil vite hvor raskt man kan forvente en effekt. Selv om vi skulle ønske det eksisterte en fasit på dette, vil virkningstiden alltid variere fra person til person.

Noen kan oppleve umiddelbar effekt, og kanskje se resultater etter en kort uke. For andre vil det ta mye lenger tid. Her spørs det også selvsagt hva man ønsker å bruke et betakarotentilskudd for. Hvis det er for fargens skyld vil man nok se raskere forandringer enn hvis det skal brukes mot eksem for eksempel.

Husk å være tålmodig. Det er en grunn til at ordtaket «Roma ble ikke bygget på en da», eksisterer.

Hvor lenge varer effekten?

Flere lurer på hvor lenge effekten av betakaroten faktisk varer. Mange melder om en langvarig effekt, og mener at brunfargen de får ofte sitter lenger i huden utover høsten og vinteren hvis de går på betakaroten.

Igjen vil det være helt individuelt hvor lenge effekten fra et slikt kosttilskudd varer. Mange faktorer spiller nemlig inn. Effektens varighet vil avhenge av:

 • Hvor stor dose betakaroten du tar
 • Hvor ofte du tar et slikt kosttilskudd
 • Hvor lenge du tar denne type kosttilskudd
 • Hva du tar kosttilskuddet for å oppnå
 • Hvilket grunnlag du har fra før av
 • Din helt individuelle genetikk og helse

Husk å være tålmodig når du starter med et nytt kosttilskudd. Selv om de rundt deg nesten får umiddelbar effekt, gjelder kanskje ikke det for deg. Likevel vil det være synd å teste ut noe, kun for å gi opp rett før målstreken.

Gi nye kosttilskudd minst tre måneder på å virke, før du bytter de ut til fordel for noe annet. Ofte må kroppen vende seg til slike produkter, før du virkelig kan merke en forskjell.

Kan man få i seg for mye betakaroten?

Mange lurer også på om betakaroten er farlig, og eventuelt hvor farlig for mye betakaroten kan være for kroppen og helsa vår. Som med alt annet er det mulig å få i seg for mye av dette stoffet, og gjør man det kan det forårsake ulike bivirkninger. Anbefalt døgndose bør ikke overskrides.

Noen kan kanskje oppleve lettere kvalme eller uggenhet hvis de spiser for store mengder kosttilskudd med betakaroten, men det er likevel få bivirkninger forbundet med overdreven bruk. Det er heller et overivrig inntak av vitamin A man skal passe seg for, og dersom du kombinerer A-vitaminer med betakaroten kan kroppen få en overdose av dette vitaminet.

Får du i deg for mye vitamin A vil du blant annet kunne oppleve:

 • Hodepine
 • Kvalme
 • Synsforstyrrelser
 • irritabilitet

I visse situasjoner kan høye doser vitamin A føre til forgiftning, men dette skjer vanligvis over lang tid. Overdreven bruk av dette vitaminet kan også være farlig for gravide, og føre til fosterskader. Dersom du mistenker overdosering av A-vitamin, kan du ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00 for råd og hjelp.

Bør ikke brukes av røykere eller de med kols

Det er også viktig å merke seg at betakaroten-kosttilskudd ikke anbefales for røykere eller de som lider av kols.  Gravide eller ammende bør som ønsker å bruke betakarotentilskudd, bør alltid huske å snakke med sin lege først.

Et kosttilskudd som både smaker godt og har god virkning

I dag finnes det en hel haug av kosttilskudd å velge mellom. Hvis du er usikker på hvilket betakaroten-kosttilskudd du bør ta, kan kanskje de søte vitaminbjørnene fra ChewBear være noe for deg. Produktene er veganske, leveres raskt, smaker deilig og har god effekt.

Du trenger faktisk bare spise to gummibjørner om dagen for å oppnå en god og sunn dose betakaroten. Hvis du vil teste ut et effektivt kosttilskudd, får du mye ut av ChewBear. Du kan lese mer om produktene her.

Prøv Tan i 30 dager

40% rabatt – kun kr 189,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer. Du bestiller ingenting ennå.